Дистанційне навчання в реаліях часу на кафедрі ортопедичної стоматології - Бєліков, О. Б.; Бєлікова, Н. І.; Левандовський, Р. А. (Клінічна Стоматологія, 2022)
Резюме. Академічний осередок будь-якого закладу вищої освіти повинен завжди протистояти викликам часу. В сучасних умовах під час військового стану в Україні – це справжній виклик, бо існує безліч перешкод, що відрізняє навчання сьогодні від навчання під час довготривалих карантинів, зумовлених пандемією COVID-19. Розпочати навчальний процес у нових реаліях часу було не просто, тому що виникало багато факторів, серед яких визначальну роль займала безпека учасників освітнього процесу в закладах освіти, відсутність загрози для життя та здоров’я мешканців міста. Мета дослідження – дати характеристику розвитку сучасних та доступних методів дистанційної освіти на кафедрі ортопедичної стоматології для забезпечення безперервності навчального процесу зі студентами, лікарями-інтернами та лікарями-слухачами в умовах військового стану. Матеріали і методи. Для створення раціональної та доступної системи дистанційної освіти в умовах, що склались, потрібно було обрати одну із поширених і безкоштовних для здобувачів та викладачів освітніх платформ. В нашому університеті зворотний зв’язок із студентами, лікарями-інтернами, лікарями-слухачами забезпечили за рахунок використання платформи Google Meet. Нею можуть користуватись усі учасники навчального процесу, які зареєстровані у Google. Під час дистанційного навчання можна використати весь контент необхідних навчальних матеріалів (план лекцій та практичних занять на найближчий період, методичні розробки, презентації, аудіофайли, навчальні фільми до теми, переліки тестових питань для контролю вхідного та вихідного рівня знань). Результати досліджень та їх обговорення. Враховуючи складні реалії часу під час військового стану, система дистанційного навчання у стоматологічній освіті має стати невід’ємною частиною освітнього процесу та безперервного професійного розвитку здобувачів освіти. Дистанційна форма навчання повинна враховувати: наближеність до окупованих територій; наявність у викладачів та здобувачів освіти пристроїв для організації навчального процесу засобами цифрових технологій та постійного інтернет-з’єднання; швидкість інтернет-з’єднання; можливість підключення до Wi-Fi- роутерів; відсутність зв’язку через знаходження в укриттях, знаходження в багатолюдній аудиторії, перебої зі світлом і тому не можливість своєчасного під’єднання до початку заняття тощо. Отже, у цих ситуаціях треба підходити до навчання індивідуально.