Порівняльна характеристика фізико-механічних властивостей самоадгезивного самопротравлювального композитного цементу для непрямих реставрацій «Maxcem Elite TM» - Сорохан, М. М.; Бєліков, О. Б. (Клінічна Стоматологія, 2022)
Резюме. У статті розглянуто актуальну проблему ортопедичної стоматології, вибір надійного матеріалу для фіксації непрямих реставрацій шляхом порівняння фізико-механічних властивостей самоадгезивних самопротравлювальних композитних цементів. Мета дослідження – провести порівняльний аналіз самоадгезивних самопротравлювальних цементів подвійної фіксації для непрямих реставрацій за фізико-механічними властивостями. Матеріали і методи. Для порівняння за фізико-механічними показниками було взято самопротравлювальний самоадгезивний композитний цемент для непрямих реставрацій «Maxcem Elite», Kerr, California, USA. Було досліджено аналоги «Maxcem Elite» – Bifix QV, VOCO, Cuxhaven, Germany, Relyx U 100., 3M ESPE, 3M ESPE, Minnesota, USA. Проаналізовано фізико-механічні показники: зовнішній вигляд пасти, глибина затвердіння (мм), діаметральна міцність (МПа), конічна межа плинності за Хепплером (МПа), твердість за Хеплером, МПа, водопоглинання за 7 діб (мкг/мм3), розчин у воді через 7 діб (мкг/мм3), адгезійна міцність (МПа), міцність на відрив (МПа). Результати досліджень та їх обговорення. За середньою глибиною затвердіння (мм) матеріал «Maxcem Elite» поступається іншим матеріалам Bifix QV на 14,9 % і Relyx U 100 на 13,3 %. Але це не впливає на якість з'єднання адгезивної конструкції із твердими тканинами зуба. За середнім значенням показника діаметральної міцності (МПа) досліджуваний матеріал «Maxcem Elite» на 17,2 % краще, ніж Bifix QV, і на 17,3 % краще, ніж Relyx U 100. Різниця між показниками матеріалу «Maxcem Elite» та аналогів підтверджується на дуже високому рівні значущості. При порівнянні показників водопоглинання, водорозчинності та міцності на відрив ситуація була протилежною. За адгезійною міцністю зчеплення з твердими тканинами беззаперечним лідером став «Maxcem Elite», який при порівнянні середніх показників вимірювань перевищує Bifix QV на 37,2 %, а Relyx U 100 на 30 %, причому значущість переваги рівня 2 дуже висока (р<0,0). Показник міцності на відрив був приблизно однаковим для «Maxem Elite» (5,32±0,27) МПа та Relyx U 100 (5,0±0,25) МПа і краще на 13,6 % відносно Bifix QV. Висновки. Композиційний матеріал «Maxcem Elite» за основними параметрами відповідає аналогам, за більшістю показників поєднує їх кращі характеристики. У ньому помітна підвищена адгезійна міцність з'єднання із твердими тканинами зуба, а найкраща міцність на відрив дозволяє вигідно використати матеріал «Maxem Elite» для фіксації адгезивних конструкцій.