Підготовка щелепно-лицевих хірургів в Україні: проект моделі - Маланчук, В. О.; Кульбашна, Я. А.; Нагірний, Я. П.; Шувалов, С. М. (Клінічна Стоматологія, 2021)
Резюме. У статті розкрито актуальність підготовки фахівців із щелепно-лицевої хірургії в Україні та упровадження фаху «Щелепно-лицева хірургія». Обговорюються існуючі у світі моделі підготовки на базі як загальномедичної, так і стоматологічної освіти, яка в Україні забезпечує високий рівень компетентності з базових і загальномедичних дисциплін. Мета дослідження – розробити проект моделі підготовки фахівців із фаху «Щелепно-лицева хірургія». Результати досліджень та їх обговорення. Підготовка щелепно-лицевих хірургів – це тривалий і відповідальний процес, який залежить як від особистісних якостей і компетентності лікаря, так і умов та спроможностей держави. На основі аналізу нормативних документів визначено спеціальності, поглиблені знання з яких необхідні для підготовки щелепно-лицевих хірургів, а також терміни з їх вивчення у рамках спеціалізації. Представлено проект моделі підготовки щелепно-лицевого хірурга на базі вищої медичної стоматологічної освіти кваліфікаційного рівня «лікар-стоматолог» і освітнього рівня «магістр стоматології» (термін навчання 6 років і захист науково-дослідницької роботи), один рік інтернатури і двох років резидентури.