Оцінка стану стоматологічного здоров᾽я та якості життя дітей-дошкільнят за результатами анкетування батьків - Godovanets, O. I.; Kotelban, A. V.; Moroz, P. V. (Клінічна Стоматологія, 2021)
Резюме. Карієс тимчасових зубів є важливою соціальною проблемою дитячого віку в усіх країнах світу, адже поширеність цього захворювання коливається від 25 до 72 %. Вважається, що основною причиною руйнування зубів є результат життєдіяльності карієсогенних мікроорганізмів за умови високої насиченості вуглеводами та зниженої карієсорезистентності зубів. Неповноцінна гігієна ротової порожнини, несприятливі умови для самоочищення зубів, надмірне споживання солодощів, недостатнє надходження фторидів є одними з найвагоміших чинників ризику розвитку карієсу. Мета дослідження – оцінити ставлення батьків дітей 3-х та 6-ти років до стоматологічного здоров᾽я та якості життя дітей за модифікованими критеріями EGOHID. Матеріали і методи. Із цією метою за допомогою Google-форми проведено опитування 257 батьків дітей віком 3 та 6 років (122 хлопців та 135 дівчат). Суб᾽єктивна оцінка стоматологічного здоров᾽я включала запитання щодо частоти чищення зубів, оцінки стану зубів та ясен, засобів та предметів догляду за ротовою порожниною та перевірки ефективності чищення зубів, особливостей харчування, перш за все вживання солодощів, а також назагал чи батьки звертають увагу на вигляд молочних зубів у дітей, кратність відвідування лікарів загального профілю, у тому числі й стоматолога. Результати досліджень та їх обговорення. Ми встановили, що більше половини (57,26 %) батьків вперше звертаються до стоматолога задля лікування їхніх дітей, а для профілактичного огляду – тільки 25,67 %. Догляд за ротовою порожниною з появою першого зуба розпочали 56,62 % батьків, після року – 37,43 % опитаних, із двох років – 16,05 %. Тільки половина респондентів (49,36 %) чистить зуби дітям двічі на день, решта – лише 1 раз. Тішить, що більшість батьків (67,67 %) все-таки чистять зуби своїм дітям самі, однак ефективність чищення зубів перевіряють спеціальним розчином тільки 3,22 % опитаних. Щодо складу зубної пасти, то лише 47,93 % батьків дітей вказують на використання кальційумісної зубної пасти, решту не знають склад пасти. Допоміжних засобів для чищення зубів 99,14 % опитаних батьків не використовують. 55,52 % респондентів вказують на споживання дітьми солодощів 1 раз на день, третя частина (відповідно 30,84 %) – декілька разів на день, решту – рідше. 46,23 % опитаних вважають, що звертатися до лікарів-стоматологів потрібно тільки в разі гострого болю. На потребу в лікуванні молочних зубів вказали 65,76 % батьків, решту вважають це необов᾽язковим. На вибір засобів та предметів гігієни ротової порожнини найчастіше впливає телебачення (41,89 %) та навколишні люди (у 32,45 %). Висновки. У результаті суб᾽єктивного опитування ми встановили недостатню увагу батьків до стану здоров᾽я зубів дітей, неповноцінний догляд за ротовою порожниною та недоліки в харчуванні.