Профілактика карієсу зубів у дітей до 3-х років - Godovanets, O. I.; Hrynkevych, L. G. (Клінічна Стоматологія, 2020)
Резюме. Одне з найпоширеніших захворювань зубів серед дітей – карієс зубів. Високі його показники спостерігаються навіть у ранньому дитинстві, що визначає актуальність розробки профілактичних програм та оцінку їх ефективності в стоматологічній практиці. Мета дослідження – оцінити ефективність комплексної профілактики раннього дитячого карієсу серед дітей, які проживають на Буковині. Матеріали і методи. Обстежено 80 дітей у віці 2–3 років, з яких сформовано 2 групи спостереження: основну та порівняльну (42 та 38 дітей відповідно). Клінічну ефективність профілактики карієсу зубів визначали, використовуючи поширеність, інтенсивність карієсу зубів (кп), спрощений показник гігієни ротової порожнини (OHI-S). Вміст фосфатних іонів, лужної фосфатази, загального та іонізованого кальцію в ротовій рідині визначали уніфікованими методами із використанням реагентів від «Philisit-Diagnostics» (Україна). Для дітей в обох групах були підібрані засоби гігієни ротової порожнини та навчання їх гігієні. Для профілактики раннього дитячого карієсу серед дітей основної групи перорально призначали вітамінно-мінеральний препарат «Супервіт» та пробіотичні таблетки «BioGaia ProDentis» протягом 20 днів. Курс профілактики повторювали 2 рази на рік. Ступінь вірогідності отриманих результатів оцінювали статистично. Результати досліджень та їх обговорення. Отримані дані після першого курсу профілактики відображали позитивну динаміку змін лабораторних показників. Зокрема, збільшення вмісту кальцію, головним чином, за рахунок його вільної фракції та фосфатних іонів, нормалізацію активності лужної фосфатази та збільшення рН у ротовій рідині. Висновки. Ми виявили значне покращення стану мінералізуючого потенціалу ротової рідини серед дітей, що підтверджує ефективність профілактичного комплексу.