Застосування імуногістохімічних маркерів в діагностиці різних гістологічних типів плеоморфних аденом слинних залоз - Malanchuk, V. O.; Brodetskyi, I. S.; Krotevych, M. S. (Клінічна Стоматологія, 2020)
Морфологічна верифікація пухлин, як метод діагностики, залишається вже тривалий час основним для встановлення заключного діагнозу. Точність встановлення діагнозу за різними даними складає від 80–85 % залежно від виду пухлини (доброякісна чи злоякісна) та ступеня її диференціювання. З упровадженням імуногістохімічних досліджень для заключної діагностики новоутворень, відсоток верифікації пухлин значно підвищився. Мета дослідження – визначити особливості патогенезу різних гістологічних типів плеоморфних аденом слинних залоз шляхом застосування методів імуногістохімічної діагностики. Матеріали і методи. Дослідження проведено на матеріалі ексцизійних біопсій доброякісних новоутворень слинних залоз (плеоморфних аденом) у 28 пацієнтів. Імуногістохімічне дослідження проводили з моноклональним антитілом миші проти людини Анті-Епштейна–Барр-вірус; з моноклональним антитілом кроля проти людини p16; з моноклональним антитілом кроля проти людини ЕР (естроген); з моноклональним антитілом миші проти людини ПР (прогестерон); моноклональним антитілом Плаг 1 (ген плеоморфної аденоми № 1). Результати досліджень та їх обговорення. Результати проведених досліджень власного операційного матеріалу свідчать, що структура гістологічних типів плеоморфних аденом слинних залоз є наступною: мезенхімальний 15 (53,57 %), мезенхімально-епітеліальний – 10 (35,47 %), епітеліальний – 3 (10,71 %). Для мезенхімального та мезенхімально-епітеліального типів гістологічної будови плеоморфних аденом слинних залоз характерні подібні імуногістохімічні особливості (Plag1 – реакція позитивна в пухлинних клітинах обох гістологічних типах у 100 % випадків; HPV 16 – відповідно 73,33 та 80,0 % та EBV – відповідно у 33,33 і 30,0 % випадків). Для епітеліального типу будови плеоморфних аденом слинних залоз характерна дещо інша імуногістохімічна картина: Plag1 – реакція в пухлинних клітинах позитивна у 66,66 % випадків; HPV 16 – також у 66,66 % випадків. Висновки. Мезенхімальний та мезенхімально-епітеліальний типи гістологічної будови плеоморфних аденом слинних залоз характеризуються більш частим ураження вірусами папіломи людини 16 типу та Епштейна–Барр.