Вплив хемо-механічної обробки кореневого каналу на мікротвердість дентину - Sydorak, Kh. T. (Клінічна Стоматологія, 2018)
Вступ. Для дослідження механічних характеристик твердих тканин зуба та функції жування використовують конкретні параметрами і одним з найважливіших є мікротвердість. Дані про мікротвердість слугують показникам функціональної стійкості та міцності твердих тканин зуба. Зміни властивостей дентину під дією хімічних речовин та висічення твердих тканин зуба, в рамках проведення лікування кореневих каналів зубів, є основною причиною нетравматичних переломів та вертикальних або косих тріщин коронки та кореня зуба. Метою даної роботи є перевірка механічних властивостей дентину, а саме мікротвердості, після застосування запропонованого удосконаленого методу хемо-механічної обробки кореневих каналів зубів. Матеріали і методи. В рамках даного дослідження провели порівняльний аналіз значення мікротвердості дентину кореня зуба по методу Вікерса після хемо-механічної обробки кореневого каналу за запропонованим удосконаленим протоколом іригації та початкового значенням мікротвердості дентину кореневого каналу перед хемо-механічною обробкою. Визначення мікротвердості проводилось в чотирьох групах: 1) вітальні зуби; 2) попередньо неліковані зуби з некрозом пульпи; 3) попередньо ліковані зуби, запломбовані методом латеральної чи вертикальної конденсації гутаперчі; 4) попередньо ліковані зуби, запломбовані пастою на основі резорцин-формаліну. В кожній групі досліджувалось по 12 зразків (6 зубів до та 6 зубів після хемо-механічної обробки). Отримані дані піддано статистичному аналізу з використанням методу статистичної перевірки гіпотез, заснованих на порівнянні з розподілом Стьюдента. Результати дослідження та їх обговорення. В рамках даної роботи встановлено середні показники мікротвердості дентину кореня в чотирьох групах зубів до та після хемо-механічної обробки кореневих каналів із застосуванням удосконаленого методу іригації. Результати даного дослідження показали, що запропонована нами удосконалена методика хемо-механічної обробки кореневих каналів зубів, що полягає в постійному чергуванні іригаційних розчинів не має негативного впливу на дентин кореневого каналу в різних клінічних ситуаціях, а значення мікротвердості дентину кореня міняються в допустимих межах і не суперечать даним літератури в проведених раніше наукових дослідженнях. Висновок. Після використання удосконаленої методики хемо-механічної обробки кореневих каналів зубів, що передбачає постійне чергування іригаційних розчинів – 6% розчину гіпохлориту натрію, 17% розчину ЕДТА та 5% розчину тіосульфату натрію впродовж усього етапу хемо-механічної обробки значення мікротвердості дентину кореня в різних клінічних ситуаціях змінюються в допустимих межах.