Фітопрепарат «Ресверазин» у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту - Hevkaliuk, N. O. (Клінічна Стоматологія, 2018)
Резюме. Високе поширення, несприятливий вплив вогнищ пародонтальної інфекції на стан порожнини рота визначають актуальність проблеми застосування фітопрепаратів у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту. Мета дослідження – оцінити клінічну ефективність препарату «Ресверазин» у складі комплексного лікування генералізованого пародонтиту. Матеріали і методи. У дослідженні брали участь 43 пацієнти, хворих на хронічний генералізований пародонтит початкового та I ступеня. Основну групу склали 25 осіб, групу порівняння – 18. Для оцінки гігієнічного стану порожнини рота використовували індекси Green–Wermillion, ОНІ-S, Silness–Loe, Stallard. Оцінку стану пародонта проводили за клінічними ознаками; тяжкість гінгівіту визначали за індексом РМА, стан ясен – за індексом кровоточивості Мuhlleman, ступінь деструктивних змін у пародонті – за пародонтальним індексом (ПІ). Для лікування пародонтиту в пацієнтів обох груп використовували традиційну терапію. Пацієнтам основної групи призначали ресверазин по 1 капсулі 2 рази на добу після їжі. Курс лікування становив 2 місяці. Результати досліджень та їх обговорення. При об’єктивному обстеженні, проведеному до початку лікування, середнє значення індексу гігієни в основній групі склало (1,64±0,31), у групі порівняння – (1,59±0,23) бала. Індекс РМА в основній групі становив (63,12±1,17), у групі порівняння – (62,39±1,13) бала. Індекси ОНІ-S, Silness–Loe та Stallard у пацієнтів основної групи були (2,36±0,13), (1,54±0,08), (1,2±0,062) бала, у групі порівняння – (2,30±0,12), (1,51±0,06) та (0,89±0,032) бала відповідно. Значення ПІ та індексу Мuhlleman у групах були (1,22±0,09) і (2,21±0,13) та (1,24±0,13) і (2,18±0,11) бала відповідно. В процесі лікування спостерігали позитивну динаміку досліджуваних показників. Значення індексу РМА (%) та ПІ були 10,23±1,11 і 0,63±0,11 в основній групі та 11,22±1,19 і 0,84±0,12 у групі порівняння. Висновки. Отримані результати підтверджують високу клінічну ефективність натурального комплексу «Ресверазин», включення якого в схему базисної терапії генералізованого пародонтиту сприяє позитивній динаміці та стабільним змінам в тканинах пародонта.