Імунологічний статус пацієнтів із переломами щелеп на тлі генералізованого пародонтиту - Bandrivsky, Y. L.; Bandrivska, O. O.; Dutko, K. O. (Клінічна Стоматологія, 2017)
Профілактика, діагностика та лікування ушкоджень щелепно-лицевої ділянки є однією з акту альних сучасних медичних і соціальних проблем, значущість якої визначається постійним зростанням частоти щелепно-лицевого травматизму, що в середньому складає від 6,0 до 16,4 % усіх травм мирного часу. Мета дослідження – вивчити окремі імунологічні показники у хворих із переломами щелеп на тлі генералізованого пародонтиту. Матеріали і методи. У статті представлено аналіз окремих показників клітинних факторів (фагоцитарний показник, фагоцитарне число, показник завершеності фагоцитозу, NK-клітин) та гуморальної ланки імунітету (загальний білок, фракції глобулінів, альбуміну, С-реактивного білка, титру лізоциму, імуноглобулінів А, G, М) у сироватці крові в пацієнтів із переломами щелеп на тлі генералізованого пародонтиту (ГП) (група А) та у хворих із травматичними ураженнями щелеп без патології тканин пародонта (група В). Отримані значення порівнювали з даними середньостатистичної норми. Результати досліджень та їх обговорення. Дослідження змін клітинних факторів уродженого імунітету проведено у 45 пацієнтів із переломами щелеп на тлі генералізованого пародонтиту ІІ−ІІІ ступенів (група А) та 41 хворого з переломами щелеп без супутньої пародонтологічної патології (група В). Отримані результати опрацьовано статистично. Висновки. У результаті проведених досліджень основних ланок неспецифічного імунітету в пацієнтів із переломами щелеп з’ясовані певні порушення гуморальних і клітинних факторів, що проявлялись як у зниженні, так і небезпечному підвищенні більшості вивчених показників, причому в пацієнтів із травматичними ураженнями щелеп на тлі ГП ця тенденція носила більш виражений характер.