Пародонтологічний статус наркозалежних хворих із гепатобіліарною патологією - Furdychko, A. I.; Fedun, I. R.; Dyba, A. Ya. (Клінічна Стоматологія, 2016)
У наркозалежних пацієнтів із запальними захворюваннями пародонта і патологією гепатобіліарної системи проводили клініко-інструментальні дослідження стану порожнини рота та визначення печінкових маркерів у сироватці крові. Проведені дослідження засвідчили, що запальні захворювання пародонта, зокрема хронічний генералізований катаральний гінгівіт, хронічний генералізований пародонтит початкового – І ступеня тяжкості зустрічаються значно частіше у наркозалежних осіб, які мають патологію гепатобіліарної системи, ніж у пацієнтів, які є узалежненими, але не мають супутньої патології даної системи. Про це свідчать дані індексної оцінки стану тканин пародонта і дослідження печінкових маркерів, які підтверджують патологію гепатобіліарної системи.