Результати клінічної апробації повного знімного протеза з тришаровим базисом за даними лазерної доплерівської флоуметрії - Kryzhanovsky, A. Ye. (Клінічна Стоматологія, 2016)
У статті представлено результати порівняльного дослідження впливу на слизову оболонку протезного ложа різних варіантів базисів повних знімних протезів (жорсткого, двошарового з м’якою підкладкою та тришарового, що містить рідину) серед 90 хворих з повною вторинною адентією із застосуванням методики лазерної доплерівської флоуметрії. Встановлено, що зміни, які виникають у кровопостачанні тканин під протезами із жорсткими базисами, носять зворотний характер і через 6 місяців повертаються до вихідних значень, або навіть кровонаповнення адаптивно посилюється. Використання м’якої підкладки в конструкції повного знімного протеза робить можливим більш рівномірно розподілити жувальне навантаження, проте суттєво і незворотно погіршує кровопостачання тканин протезного ложа, що в довгостроковій перспективі може спричинити дистрофічне зменшення об’єму кісткової основи. Використання рідкого шару в конструкції повного знімного протеза, з одного боку, дозволяє запобігти ділянок концентрації оклюзійного тиску, одночасно полегшує адаптацію слизової оболонки протезного ложа в найближчий термін спостереження, а в подальшому характеризується нормалізацією кровонаповнення.