Саногенетично-патогенетичний потенціал ротової рідини та інтрагастрального середовища залежно від обсіменіння helicobacter pylori у пацієнтів із запально-деструктивними ураженнями пародонта на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту - Shvets, I. Ye.; Vynohradova, O. M.; Dutko, H. Z. (Клінічна Стоматологія, 2016)
Проведені дослідження довели, що у пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта на тлі уражень шлунково-кишкового тракту, в Helicobacter-позитивних пацієнтів виявлено підвищену кислотну продукцію, порушення структури слизового гелю та зниження активності лізоциму шлунку та ротової рідини, порівняно з Helicobacter-позитивними та негативними пацієнтами з ураженням тканин пародонта без соматичних захворювань, так і стосовно Helicobacter-негативних пацієнтів із патологією пародонта на тлі запальних захворювань шлунково-кишкового тракту.