Клінічно-орієнтовані технології забезпечення якості лікування пацієнтів пластмасовими коронками - Yanishen, I. V. (Клінічна Стоматологія, 2016)
Найдорожчими з усіх відомих на сьогоднішній день матеріалів для незнімного протезування зубів є пластмасові коронки. Недоліків у пластмаси, безумовно, чимало, однак доступні за ціною коронки з цього матеріалу не настільки погані, як це може здатися на перший погляд. Насправді у коронок з пластмаси є і певні переваги. Наприклад, швидкість і порівняльна простота виготовлення, нехарактерна для металокерамічних, цирконієвих, золотих та інших дорогих коронок. Дослідження проведено з метою вивчення ефективності вдосконаленого лікування пацієнтів пластмасовими коронками з підбором Комплаентность комплексів «матеріал-конструкція». Для цього сформована група пацієнтів з пластмасовими коронками з двома підгрупами (в залежності від застосованих інновацій на клініко-лабораторному етапі). При цьому для кожної з підгруп окремих клінічних груп пацієнтів нами застосовувалися альтернативні Комплаентность комплекси стоматологічних матеріалів. Так, при протезуванні пластмасовими коронками з використанням комплексу стоматологічних матеріалів з максимальною комплаентность ефективність впливу зубного протеза на стан ротової порожнини досягається зменшенням рівня дисбіозу, зниженням активності уреази і зменшенням в'язкості ротової рідини.