Сезонні й гендерні особливості перебігу флегмон щелепно-лицевої ділянки у жителів Тернопільської області за матеріалами відділення хірургічної стоматології Тернопільської університетської лікарні за 2012–2014 роки - Nahirnyy, Ya. P. (Клінічна Стоматологія, 2016)
У статті представлено сезонні закономірності, особливості виникнення і перебігу флегмон щелепно-лицевої ділянки в 418 жителів Тернопільської області, серед яких 280 чоловіків і 138 жінок. Встановлено, що пік захворюваності припадає на зимовий період. Більшість пацієнтів було направлено на стаціонарне лікування на 1–3 день від початку захворювання у стані середньої тяжкості. У більшості випадків причиною виникнення флегмон були одонтогенні джерела інфекції, серед них найчастіше нижні моляри, тому переважали флегмони підщелепної ділянки.