Здоров’я дітей - як маркер екологічного благополуччя - Лучинський, М. А.; Гнатейко, О. З. (Клінічна Стоматологія, 2014)
У статті проведето аналіз впливу екологічних чинників на стан здоров'я дітей, в тому числі і стоматологічного. Показано, що несприятливі фактори навколишнього середовища знижують рівень соматичного здоров'я дітей, а також сприяють підвищенню інтенсивності розвитку стоматологічної патології. При цьому наявність загальносоматичних захворювань у дітей, які проживають в екологічно забруднених регіонах, виражено впливає на розвиток стоматологічних захворювань, що призводить до декомпенсації, і насамперед, у молодшому шкільному віці в період тимчасового прикусу.