ОЦІНКА РІВНЯ АНТИМІКРОБНИХ ПЕПТИДІВ – α-ДЕФЕНЗИНІВ У РОТОВІЙ РІДИНІ ДІТЕЙ ІЗ ХРОНІЧНИМ КАТАРАЛЬНИМ ГІНГІВІТОМ НА ФОНІ ХРОНІЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ - Гевкалюк, Н. О.; Пудяк, В. Є.; Крупей, В. Я. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Зміни мікробного пейзажу порожнини рота, відіграючи важливу роль у колонізації її біотопу й виникненні місцевого запалення, тісно пов’язані з патогенезом захворювань шлунково-кишкового тракту й інших віддалених органів. Проти широкого спектру патогенів у порожнині рота виділяються антимікробні пептиди різних класів, зокрема α-дефензини, завдяки імуноад’ютантним властивостям яких можливе запобігання інфекціям. Мета дослідження – оцінка потенційних антимікробних властивостей слинних пептидів за концентрацією α-дефензинів у ротовій рідині дітей із хронічним катаральним гінгівітом на фоні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. Проведено клініко-лабораторне дослідження 97 дітей, із яких 59 осіб – із хронічним катаральним гінгівітом і захворюваннями шлунково-кишкового тракту (основна група) та 38 соматично здорових дітей. Проведено оцінку стану гігієни порожнини рота, стану тканин пародонта, визначення поширеності й інтенсивності запального процесу за допомогою проби Шиллера-Писарєва. Визначення вмісту в ротовій рідині α-дефензинів проводили методом імуноферментного аналізу. Статистичну обробку отриманих результатів дослідження виконували за допомогою ліцензійного пакету програмного забезпечення Statisticа for Windows 13.0. Клініко-інструментальне дослідження стану тканин пародонта показало, що поширеність запального процесу та ступінь інтенсивності запалення ясен у хворих за пробою Шиллера-Писарєва були позитивними у 81,36 %, у 15,25 % – слабо позитивними, що підтверджує наявність запального процесу в яснах. Зубні відкладення визначалися у 86,44 % дітей основної групи, у здорових дітей – у 10,53 %. Гігієнічний індекс Федорова-Володкіної в середньому по основній групі становив (2,53 ± 0,02) бала, у здорових дітей – (1,12 ± 0,04) бала. Визначення рівня α-дефензинів у ротовій рідині дітей основної групи показало зниження їх концентрації в дітей 12-річного віку в 7,1 раза, у 15-річних – у 5,2 раза проти аналогічного показника здорових дітей. У результаті проведеного нами дослідження встановлено зниження рівня експресії антимікробних пептидів α-дефензинів у ротовій рідині дітей із ураженням тканин пародонта, асоційованим із хронічними захворюваннями ШКТ.