СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ТА БІОХІМІЧНІ ЗМІНИ У ХВОРИХ НА ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ ІІ СТУПЕНЯ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ - Балабан, Т. І. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Метою дослідження є оцінка ефективності застосування запропонованих лікувально-профілактичних заходів у хворих із генералізованим пародонтитом ІІ ступеня важкості. Лікування генералізованого пародонтиту ІІ ступеня проведено 119 пацієнтам: 45 чоловікам (37,82 %) і 74 жінкам (62,18 %), з останніх 43 (58,11 %) особи перебували в репродуктивному періоді та 31 хвора (41,89 %) – у постменопаузальному періоді. Результати дослідження показали, що розроблений нами лікувально-профілактичний комплекс для лікування генералізованого пародонтиту ІІ ступеня сприяв покращенню стану тканин пародонта в осіб обох статей в основних групах і дав змогу досягти їх «стабілізації». Позитивна динаміка підтверджувалася зниженням середніх значень індексних показників у пацієнтів обох статей порівняно з даними до лікування. Проведена терапія дистрофічно-запальних процесів у тканинах пародонта також позитивно впливала на структурно-функціональні властивості кісткової тканини, зокрема нижньої щелепи, що підтверджувалося підвищенням значень Rtg-індексу й показників мінеральної щільності кісткової тканини порівняно з даними до лікування. Відпрацьований лікувальний комплекс для курації генералізованого пародонтиту ІІ ступеня дав змогу покращити якісні параметри маркерів ремоделювання кісткової тканини в пролікованих основних груп, що підтверджувалося зниженням рівня в крові чоловіків С – телопептиду колагену І типу й рівня ДПІД у сечі в жінок репродуктивного віку та підвищенням умісту в крові остеокальцину в жінок у постменопаузальному періоді. Водночас в осіб обох статей із генералізованим пародонтитом ІІ ступеня при курації генералізованого пародонтиту за загальноприйнятими стандартами «стабілізація» стану тканин пародонта досягнути тільки в 31,91% пролікованих за відсутності позитивної динаміки даних клінічних і рентгенологічних індексів і значень функціональних і лабораторних параметрів у віддалені терміни спостереження.