СТАН ОПОРНИХ ЗУБІВ ПЕРЕД ОРТОПЕДИЧНИМ ЛІКУВАННЯМ - Вережак, А. Д.; Рожко, М. М. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Мета: вивчити методики підготовки культі ендодонтично лікованих зубів до ортопедичного лікування, а також їх вплив на стан периапікальних тканин і пародонту. Матеріали і методи. У дослідженні взяв участь 101 пацієнт, усі вони проходили обстеження на базі кафедри стоматології післядипломної освіти ІФНМУ та Університетської клініки у 2023–2024 роках. Використовувалися клінічні та рентгенологічні методи дослідження, а також визначення індексів OHI-S, PMA, SBI. Результати. Найчастіше застосовувалися суцільнолиті коренево-куксові вкладки (41,6%), скловолоконні штифти (13,9%), анкерні штифти (11,9%) та методики без штифтів (32,7%). У 73,3% пацієнтів установлено металокерамічні коронки. Понад 40% пацієнтів мали патологічні кишені до 3 мм. Встановлено зв’язок між типом ортопедичної конструкції, гігієнічним станом порожнини рота та станом периапікальних тканин. Висновки. Вибір методики відновлення культі має вирішальне значення для успішності ортопедичного лікування. Суцільнолиті вкладки та скловолоконні штифти демонструють добру ефективність за умови ретельного клінічного аналізу.