ЕНДОГЕННА ІНТОКСИКАЦІЯ ЗА НАЯВНОСТІ ПАРОДОНТИТУ БАКТЕРІАЛЬНО-ІМУННОГО ГЕНЕЗУ ТА НА ТЛІ ВИКОРИСТАННЯ МЕТАЛЕВИХ КОРОНОК - Марфіян, О. В.; Демкович, А. Є. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Метою нашого дослідження є оцінка рівня ендогенної інтоксикації за наявності пародонтиту бактеріально-імунного генезу, а також аналіз факторів впливу на перебіг захворювання з урахуванням використання штампованих і суцільнолитих коронок. Бактеріальний імунний пародонтит супроводжується розвитком ендогенного токсичного синдрому, що характеризується накопиченням токсичних метаболітів у системній крові та тканинах пародонта. У дослідних тварин визначали вміст молекул середньої маси в сироватці крові за довжини хвиль 254 і 280 нм, адсорбційну здатність еритроцитів визначали за індексом еритроцитарної токсичності. Для вивчення морфології тканин пародонта використовували фарбування гематоксиліном та еозином. Результати показали, що на 30-ту добу експерименту рівні молекул середньої маси в сироватці крові тварин з пародонтитом зросли більш ніж в 1,5 раза порівняно з тваринами без пародонтиту (р < 0,001). Припасування відбиткових коронок допомогло дещо знизити рівень інтоксикації, але він все одно був підвищеним відносно нормального рівня. Індекс токсичності еритроцитів також значно підвищується в разі пародонтиту, що свідчить про пошкодження клітинної мембрани. Отже, отримані результати підтверджують важливу роль ендогенної інтоксикації в патогенезі пародонтиту та свідчать про можливий модулюючий вплив ортопедичних конструкцій на системні прояви запального процесу. Сподіваємось, подальші дослідження в цій галузі приведуть до оптимізованих підходів до запобігання та лікування запальних захворювань пародонту.