ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІДЕЗОКСИРИБОНУКЛЕОТИДІВ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ІЗ ПОШКОДЖЕННЯМИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Маланчук, В. О.; Гринюк, О. І. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Матеріали та методи: пошук здійснювався в PubMed, Web of Science, ProQuest, GoogleScholar, OpenThesis та вітчизняній літературі до 2024 року за ключовими словами: ДНК; ПДРН; аденозинові рецептори A2; загоєння рани; полідезоксирибонуклеотид; біоматеріали; переломи нижньої щелепи; кісткова регенерація; васкуляризація та ангіогенез. Результати. Загальна кількість знайдених публікацій, що містила ключові слова, становила 98 робіт. Серед них 21 роботу присвячено реконструктивній хірургії та травматології у щелепно-лицевій ділянці, 23 робіт – використанню біоматеріалів для оптимізації репаративного процесу, 15 робіт – реваскуляризації та ангіогенезу ділянок кісткових дефектів, 10 робіт – використанню полідезоксирибонуклеотиду при менеджменті дефектів кісток. Для написання статті було відібрано 36 статей, що найбільше підходили за ключовими словами і контекстом. Висновки. Незважаючи на те що механізм дії полідезок- сирибонуклеотиду досліджений у достатній мірі, його вплив на тверді тканини і використання в разі травматичних пошкоджень і дефектів кісток вивчений недостаньо. Використання полідезоксирибонуклеотиду за наявності пошкоджень і дефектів кісток має потенціал, тоє його потрібно дослідити глибше.