КЛІНІЧНА ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ЛІКУВАННЯ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ В ХВОРИХ СЕЧОКАМ’ЯНОЮ ХВОРОБОЮ - Шилівський, І. В.; Немеш, О. М.; Гонта, З. М.; Слаба, О. М.; Скалат, А. П. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Складність лікування генералізованого пародонтиту обумовлена не тільки відсутністю чітких уявлень про механізми розвитку цього захворювання, а й досить високим ступенем асоціації захворювань пародонта із рядом системних захворювань, які, з одного боку, є сприятливим підґрунтям для розвитку стоматологічної патології, а з іншого – сам генералізований пародонтит нерідко може бути причиною маніфестації розвитку соматичних хворіб. Мета дослідження – підтвердити клінічну ефективність місцевого використання запропонованого лікувально-профілактичного засобу в комплексній терапії генералізованого пародонтиту в хворих сечокам’яною хворобою. Матеріали та методи. Нами проведено комплексне лікування генералізованого пародонтиту І та ІІ ступенів тяжкості в 148 пацієнтів, хворих сечокам’яною хворобою (75 пацієнтів становили основну групу із застосуванням розробленого нами засобу у вигляді плівки для місцевого застосування та 73 – контрольну групу) за протоколом пародонтологічного ведення та планом лікування. Засіб у формі стоматологічної плівки забезпечує протизапальну, антимікробну, протинабрякову, ранозагоювальну, місцево знеболювальну дію та призначений для місцевого застосування в порожнині рота. Засіб містить метронідазол, емульгатор ОС-20, сахарин, натрійкарбоксиметилцелюлозу та воду очищену, згідно з корисною моделлю, додатково містить декспантенол 20 %, декаметоксин і тримекаїн. Ефективність лікування генералізованого пародонтиту в хворих сечокам’яною хворобою визначали за суб’єктивними й об’єктивними критеріями. Об’єктивно – за допомогою індексів РМА, АРІ та LOE-Silness, які визначали до лікування, безпосередньо після завершення лікування та через 3, 6, 9 та 12–13 місяців. Результати досліджень та їх обговорення. Клінічна оцінка свідчить про позитивний терапевтичний ефект запропонованої лікарської композиції у вигляді стоматологічної плівки в разі застосування в комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту у пацієнтів із сечокам’яною хворобою. Рентгенологічно після проведеного лікування стабілізація патологічного процесу в хворих генералізованим пародонтитом І ступеня на фоні сечокам’яної хвороби відмічена в 93,55 % хворих основної групи і 82,25 % у пацієнтів контрольної групи. За пародонтиту ІІ ступеня тяжкості ці показники були 75,76 і 61,87 % відповідно. Опрацьована методика комплексного лікування хворих генералізованим пародонтитом із використанням протизапальної плівки дала змогу досягти стійкої стабілізації дистрофічно-запального процесу в тканинах пародонта через 6 місяців: у 94 % I ступеня і 76 % II ступеня тяжкості генералізованого пародонтиту хворих основної групи, тоді як у контрольній групі цей показник становив 53 і 40 % відповідно. Ремісія тривалістю 12 місяців у пацієнтів основної групи з генералізованим пародонтитом I ступеня відмічена у 62,76 % хворих, а II ступеня важкості – у 45,16 % обстежених. У контрольній групі хворих тільки у 5,3 % хворих із генералізованим пародонтитом I ступеня вдалося досягти ремісії перебігу. Висновки. Отримані результати стану тканини пародонта засвідчили високу ефективність місцевого використання стоматологічної плівки в комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту пацієнтів із сечокам’яною хворобою, що забезпечує достовірне покращення клінічних показників ефективності лікування. Розроблений метод лікування генералізованого пародонтиту дає змогу уникнути загострення патологічного процесу у віддалені терміни після проведеного лікування і сприяє профілактиці ускладнень. Метод простий, доступний, економічний і може бути рекомендований до впровадження в лікувальних установах будь-якого рівня, де лікуються хворі з генералізованим пародонтитом.