РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ОПОЛІСКУВАЧА «МЕТРАСТОМХІТГІАЛ» ЯК ЗАСОБУ ПОТЕНЦІЙНОГО ВПЛИВУ НА МІКРОБІОМ І РЕГЕНЕРАЦІЮ ТКАНИН ПОРОЖНИНИ РОТА ЗА НАЯВНОСТІ ПОСТ-COVID-19-СИНДРОМУ - Пальчевський, Т. В.; Гевкалюк, Н. О. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Вступ. Довгострокові ускладнення COVID-19 спричиняються персистенцією орального патогена SARS-CoV-2, який реплікується й інфікує епітеліальні клітини слизової рота, призводячи до дисбактеріозу мікробіому порожнини рота, запалення, пригнічення імунного опору СОПР. Зниження орального бактеріального та вірусного навантаження в порожнині рота можна досягти застосуванням засобів місцевої терапії – ополіскувачів порожнини рота. Мета – розробити рецептуру та спосіб одержання ополіскувача порожнини рота з потенційним патогенетичним впливом для пацієнтів з оральними постгострими ускладненнями COVID-19. Матеріал і методи. Були використані методи гравіметричного аналізу, потенціометрії, капілярної віскозиметрії, переосадження. Результати дослідження та їх обговорення. Дизайн розробки рецептури ополіскувача для порожнини рота ґрунтувався на тому, щоб задовольняти основні вимоги щодо відновлення балансу мікробіому порожнини рота за наявності пост-COVID-19-синдрому. Нами було розглянуто потенційні механізми та гіпотези, які пов’язують з інфекцію SARS-CoV-2 та її довгостроковими наслідками для здоров’я порожнини рота шляхом застосування в комплексній терапії ополіскувача для порожнини рота як допоміжного засобу лікування оральних проявів пост-COVID-19. Нами запропоновано рецептуру ополіскувача «Метрастомхітгіал», складові компоненти якого мають виражену дію щодо впливу на потенційні патогенні фактори шляхом зниження орального вірусного навантаження, відновлення мікробіому порожнини рота та прискорення процесу регенерації ушкоджених тканин. Висновки. Зважаючи на відомості про потенціальний вплив складових компонентів, зокрема широкий спектр їх антибактеріальної, антигрибкової дії, а також їх вплив на вірусні патогени в контексті мікробіому порожнини рота, ймовірно, комплексний склад ополіскувача для полоскання рота «Метрастомхітгіал» сприятиме відновленню мікробіоценозу порожнини рота, впливатиме на зменшення навантаження коронавірусу в порожнині рота, сприятиме зменшенню запалення слизової рота та регенерації ушкоджених тканин у пацієнтів із пост- COVID-19-синдромом.