ВПЛИВ ОЛІЇ АМАРАНТУ НА СТАН ЗМІН ДЕЯКИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ ОРГАНІЗМУ ЩУРІВ ЗА МОДЕЛЮВАННЯ ПАРОДОНТИТУ - Шевченко, С. Р.; Чулак, Л. Д.; Якіменко, Д. О. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Мета дослідження. Визначення впливу внутрішнього приймання олії амаранту на стан деяких функціональних систем у щурів із моделлю пародонтиту. Матеріали та методи дослідження. Дослідження були проведені на 82 білих щурах лінії Вістар аутбредного розведення з масою тіла 180–200 г. Робота зі щурами здійснювалася відповідно до вимог нормативних документів ЕС та України. Модель пародонтиту відтворювали шляхом заміщення питної води 2%-ним розчином ЕДТА, у який через добу додавали Варфарин у дозі 10 мг/кг маси тіла. Тривалість експерименту – 60 діб. Точки контролю стану функціональних систем щурів на 30-ту та 60-ту добу після початку введення 2%-ного розчину ЕДТА. Олію амаранту починали застосовувати з 30-ї доби експерименту в дозі 0,3 мл на одного щура. Олію амаранту вводили безпосередньо в пащу щура. Наукова новизна. Проведені дослідження визначили, що розвиток моделі пародонтиту супроводжується змінами показників крові, характерними для розвитку негрубих запальних реакцій і відсутністю алергічних реакцій. З боку метаболічних процесів спостерігалися погіршення енергозабезпечення трансмембранного транспорту та послаблення активності білок синтезуючих реакцій, крім того, посилювався катаболізм азотовмісних сполук і зменшувалась активність циклу оксиду азоту. Також посилювалося виведення Са+2 з депо за послаблення його використання. Висновки. Курсове застосування олії амаранту позитивно впливає на стан функціональних систем організму. З боку периферійної крові спостерігаються зменшення показників наявності запальних реакцій і збереження рівня транспортної функції червоної крові. З боку метаболізму спостерігаються суттєве покращення показників енергозабезпечення, менша активність порівняно з некоригованим пародонтитом системи ПОЛ/АОЗ і покращення обміну кальцію.