Оцінка ефективності комплексного лікування пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою на стан гігієни ротової порожнини - Керзюк, О. П. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Різноманітні зміни в системі органів травлення впливають на стан органів ротової порожнини. Тривалість та тяжкість основного захворювання відображає ступінь вираження патологічних процесів. Це пояснюється тісною морфофункціональною залежністю між різними відділами травного каналу і ротової порожнини, включаючи слизову оболонку. Дана ділянка також є предметом рефлекторного впливу шлунково-кишкового тракту (ШКТ), а рецептори слизової оболонки порожнини рота (СОПР) впливають на секреторну та моторну функції ШКТ. Мета дослідження – вивчити динаміку показників стану ротової порожнини за індексами гігієни ротової порожнини OHI-S, нальоту на язиці (WTC), кислотно-лужний баланс до і після проведеного лікування. Матеріали і методи. Було оглянуто 30 пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (з них 15 осіб із підвищеною кислотністю шлункового соку та 15 обстежених із пониженою кислотністю). Індекс гігієни ротової порожнини визначали за допомогою Green – Vermilion за загальноприйнятою методикою. Індекс нальоту на язиці оцінювали за WTC (Winkel Tongue Coating). Даний індекс враховує товщину нальоту. Кислотність слини залежить від швидкості слиновиділення. Визначення pH ротової рідини проводили натще за допомогою універсального індикаторного паперу, який просочили спеціальною речовиною (лакмусом). Діапазон вимірювання pH від 0 до 14. Співвідношення кислоти та лугу в ротовій рідині називають кислотно-лужною рівновагою. Статистичну обробку даних здійснювали за допомогою програми Microsoft Excel шляхом підрахування середньоарифметичного значення. Результати досліджень та їх обговорення. Оцінюючи стан гігієни ротової порожнини необхідно зазначити, що загалом вона була задовільною в групі обстеження до лікування. За результатами вивчення показників гігієни порожнини рота в обстежених пацієнтів після запропонованого лікувально-профілактичного комплексу простежується позитивна динаміка. У пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) привертав увагу незадовільний рівень гігієни язика залежно від виду кислотності. Рівень гігієни язика визначали за ступенем покриття нальотом – індексом WTC. Після лікувально-профілактичного комплексу відмітили покращення індексу гігієни язика у 3,2 раза, ніж до лікування. Для обміну речовин у ротовій порожнині важливе значення має кислотно-лужний баланс (pH) ротової рідини. У нормі кислотність слини людини варіює від 6,8–7,4 pH, а при великій швидкості слиновиділення може сягати 7,8 pH. При гастроезофагеальному рефлюксі, який досягає ротової порожнини, зниження pH слини веде до патологічних змін органів рота. Таким чином, лікувально-профілактичний комплекс, який запропонували, позитивно впливає на кислотно-лужну рівновагу ротової рідини у пацієнтів із ГЕРХ з кислотнозалежним станом. pH слини набуває тенденції нейтрального середовища. Висновки. Результати дослідження свідчать про позитивний вплив лікувально-профілактичного комплексу заходів на стан ротової порожнини у пацієнтів із ГЕРХ. Такий комплекс необхідно впроваджувати у лікування даного контингенту пацієнтів з метою попередження проявів ГЕРХ у ротовій порожнині та виникнення ускладнень.