Клінічна характеристика результатів лікування пацієнтів із рецесією ясен - Древніцька, Р. О.; Бойків, А. Б.; Авдєєв, О. В. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Ретельний аналіз літературних джерел щодо лікування рецесії ясен, який провели, дозволив виокремити препарати природного походження пластикостимулювальної дії, що містять гіалуронову кислоту, колаген, еластин тощо та їх синтетичні аналоги. Такі препарати, завдяки особливим протизапальним властивостям, пришвидшують процеси загоєння ран, зменшують набряк і болючість, покращують регенерацію та позитивно впливають на остеоіндукцію; в аугментаційній хірургії виконують роль біологічних мембран, що зумовлено повільним всмоктуванням даних препаратів. Мета дослідження – оцінити клінічну ефективність препарату гіалуронової кислоти при лікуванні пацієнтів із рецесією ясен. Матеріали і методи. У дослідження було включено 48 пацієнтів віком 28–54 роки з рецесією ясен, яких шляхом випадкового відбору поділили на основну групу – 28 осіб (на етапі підтримувальної терапії застосовували препарат «Hyadent BG» шляхом мікропапулярних ін’єкцій в ясна тонкою голкою, згідно з інструкцією) та контрольну групу – 20 пацієнтів із рецесією ясен без використання пластикостимулювальних препаратів на етапі підтримувальної терапії. Для вивчення інтенсивності та поширеності запального процесу в яснах ми використали модифіковану методику визначення папілярно-маргінально-альвеолярного індексу (РМА), індекс кровоточивості ясен визначали зондуванням за H. R. Mühlemann (Ікр), втрату зубоясенного епітеліального прикріплення (ВЕП) – за методикою Г. Ф. Білоклицької (2010). Гігієнічний стан порожнини рота визначали за індексими гігієни (OHI-S), індексом подразнення ясен О’Лірі (ІП) та індексом ефективності гігієни (ІЕГ), а також індекси розповсюдження гіперестезії зубів (ІРГЗ) та інтенсивності гіперестезії зубів (ІІГЗ). Результати досліджень та їх обговорення. Через 6 місяців після проведеного лікування хворих із рецесією ясен відбулось покращення стану гігієни порожнини рота за індексом OHI-S: в осіб контрольної групи у 1,3 раза, в пацієнтів основної групи – у 1,8 раза від показника до лікування. Індекс ефективності гігієни порожнини рота зменшився у 1,6 раза від початкових даних (р<0,05) при лікуванні рецесії ясен за допомогою засобу «Hyadent BG». Обстеження показало значне зменшення гіперестезії зубів через 6 місяців клінічних спостережень. Значення індексу РМА було достовірно меншим відносно значень до лікування: при застосуванні препарату гіалуронової кислоти – у 4 рази, в пацієнтів контрольної групи – в 1,6 раза. Індекс кровоточивості ясен при застосуванні препарату «Hyadent BG» був достовірно меншим відносно даних до лікування (р<0,05). Індекс рецесії (ІР) ясен зменшився у 2,1 раза (р<0,05), зменшувалась втрата епітеліального прикріплення (ВЕП) на 16,8 % (р<0,05). Висновки. Проведені дослідження показали, що у віддалені терміни спостереження у пацієнтів із рецесією ясен, яким виконували пластикостимулювальну терапію препаратом «Hyadent BG», нормалізовувався та покращувався клінічний стан тканин пародонта. Таким чином, для лікування рецесії ясен у комплексне лікування необхідно включати препарати пластикостимулювальної дії для отримання кращих результатів.