Профілактика малосимптоматичних передракових захворювань ротової порожнини з урахуванням можливості усунення їх причинних факторів - Ватаманюк, Н. В. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Згідно з опублікованими статистичними даними, в Україні щорічно реєструють близько 3 тис. первинних випадків пухлинних захворювань порожнини рота. Можливість виникнення запальних захворювань зубів та змін у слизовій ротової порожнини у формі лейко- та еритроплакій, гіперкератозів та папілом пов’язана із впливом мікрофлори. Фактори, що сприяють цьому, включають тривале тиснення зубних протезів, відламки зубів, тютюнокуріння, вживання алкоголю та тривалу експозицію шкідливостей на робочому місці. Мета дослідження – обґрунтувати можливість профілактики раку ротової порожнини, враховуючи його причинні фактори та ефективність лікувально-діагностичної тактики з оцінкою результатів. Матеріали і методи. Дослідження проводили з метою визначення лікувально-діагностичної тактики за допомогою візуальної оцінки. У ньому взяли участь 34 пацієнти з передраковими станами ротової порожнини. За даними анамнезу, локальні зміни були малосимптомними, безболісними і виявлені в ході стоматологічного лікування. Результати показали наявність різноманітних змін, таких, як папіломатозні утворення, гіперкератози, лейкоплакії та бородавчасті лейкоплакії. Результати гістологічного дослідження підтвердили атипію базальноклітинного епітелію, свідчачи про початковий етап малігнізації. Результати досліджень та їх обговорення. У статті звернено увагу на важливість профілактичних заходів щодо раку ротової порожнини, особливо з урахуванням його великої летальності через запізнілу діагностику. Результати дослідження підтверджують, що передракові зміни в слизовій ротової порожнини являють собою багатоступінчастий процес. Це важливо враховувати при розробці стратегій профілактики та ранньої діагностики. Зазначається, що передракові зміни можуть мати різний вигляд, але через відсутність болісних відчуттів стають основною причиною відкладеного звернення хворих за медичною допомогою. Висновки. Зроблено висновки про реальність профілактики раку ротової порожнини з урахуванням можливості усунення його причинних факторів та необхідності регулярного огляду для виявлення передракових змін.