Слизова оболонка порожнини рота – ділянка маніфестації червоного плескатого лишаю та інших захворювань, асоційованих з аутоімунним компонентом - Авдєєв, О. В.; Радчук, В. Б. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Результати напрацювань останніх років дають можливість розглядати слизову оболонку пророжнини рота (СОПР) як ділянку первинної маніфестації значної кількості загальносоматичних захворювань, зокрема, таких, як червоний плескатий лишай (ЧПЛ), вульгарна пухирчатка, рецивний афтозний стоматит (РАС), системний червоний вовчак, що, у свою чергу, підкреслює актуальність та своєчасність моніторингу, який планується провести. Мета дослідження – провести моніторинг літературних джерел, що дають можливість пояснення високої частоти оральної маніфестації на слизовій оболонці пророжнини рота червоного плескатого лишаю, рецидивного афтозного стоматиту шляхом імунологічних характеристик епітеліоцитів. Матеріали і методи. Огляд та аналіз наукової та медичної літератури на основі баз даних Scopus, Web of Science, MedLine, PubMed, NCBI, вивчення яких не перевищує 5 років, включаючи огляди літератури та результати клінічних досліджень. Результати досліджень та їх обговорення. Будучи частиною системи слизових оболонок, букальний епітелій зберігає елементи її активної позиції у взаєминах із дратівливими факторами, що виходять із зовнішнього та внутрішнього середовищ. Це дозволяє використовувати його для вивчення фізіології та реактивності слизових оболонок, у тому числі як індикатор місцевих та загальних порушень гомеостазу. Зміна диференціювання епітеліоцитів СОПР спостерігається при великій кількості аутоімунних захворювань, зокрема при ЧПЛ, виникнення якого опосередковане Т-клітинами, при якому аутоцитотоксичні CD8+ Т-клітини ініціюють апоптоз базальних епітеліоцитів СОПР. Доведено роль епітеліоцитів СОПР у реалізації імунної відповіді й запалення при РАС. Поширеною є гіпотеза, яка базується на наявності специфічних білків муцину, які відіграють роль у формуванні захисної оболонки слизової оболонки, яка слугує першою лінією захисту між епітеліоцитами СОПР і можливими ініціюючими чинниками з боку порожинин рота. Висновки. Надзвичайно значущою є клінічна інформативність цитоспецифічності епітеліоцитів СОПР при ЧПЛ і РАС, що свідчить про реактивність епітелію слизових оболонок у загальній системі гомеостазу та дозволяє використовувати найбільш доступні з його елементів у клініко-лабораторній практиці.