Результати опитування батьків дітей молодшого віку щодо індивідуальної гігієни порожнини рота - Шкляр, Х. В.; Авдєєв, О. В. (Клінічна Стоматологія, 2023)
Резюме. Стоматологічне здоров’я є важливою складовою соматичного здоров’я. Аналізуючи етіологічні фактори ризику виникнення раннього карієсу в дітей, стає зрозумілим, що найбільша відповідальність лежить саме на батьках, які повинні контролювати якість, регулярність індивідуальної гігієни порожнини рота дітей, засвоєння ними практичних навичок з догляду за зубами та використання предметів і засобів для видалення назубних нашарувань. Мета дослідження – оцінити санітарно-гігієнічні знання батьків дітей дошкільного віку щодо догляду за порожниною рота із застосуванням опитування. Матеріали і методи. Для даного дослідження ми провели анкетування 222 батьків дітей молодшого віку, які відвідують заклади дошкільної освіти. Батькам роздавали паперовий опитувальник, до якого входили питання щодо оцінки санітарно-гігієнічних знань батьків дитини. Відповіді записувались у домашніх умовах. Результати досліджень та їх обговорення. Клінічні спостереження вказують на те, що тісна співпраця дитячого стоматолога та педіатра з перших місяців життя дитини може забезпечити формування мотивації батьків до збереження стоматологічного здоров’я дитини, створити повноцінні умови для дозрівання тимчасових зубів та можливість усунути чинники ризику розвитку карієсу, забезпечити проведення профілактичних заходів, а також здійснити корекцію харчування та гігієнічного догляду за порожниною рота Результи анкет засвідчили, що діти, які проживають у місті, краще та ретельніше доглядають за порожниною рота, ніж діти, що проживають у сільській місцевості. Висновки. Потрібно періодично проводити санітарно-просвітницьку роботу серед батьків дітей молодшого шкільного віку з метою зменшення ризику розвитку раннього дитячого карієсу.