Аналіз впливу базисних акрилових пластмас «Фторакс» і «Villacryl H Plus» на основні гематологічні показники в експерименті - Росоловська, С. О.; Кіндій, Д. Д.; Гасюк, П. А.; Кіндій, В. Д.; Воробець, А. Б.; Демкович, А. Є.; Кіндій, П. Д. (Клінічна Стоматологія, 2023)
Резюме. Ефективність ортопедичного лікування значно залежить від властивостей базисних пластмас, які використовують при виготовленні зубних протезів. Мета дослідження – вивчити вплив акрилових пластмас «Фторакс» і «Villacryl H Plus», полімеризацію яких проводили за допомогою різних методів, на основні гематологічні показники. Матеріали і методи. Вивчення і порівняльну характеристику можливого токсичного впливу стоматологічних базисних акрилових пластмас «Фторакс» і «Villacryl H Plus», полімеризацію яких виконували за допомогою різних методів, на основні гематологічні показники проводили на білих безпородних щурах, яким у тканини пародонтального комплексу вживляли зразки вказаних матеріалів. Результати досліджень та їх обговорення. У результаті проведеного дослідження було встановлено, що у тварин, яким виконували вживлення зразків акрилових пластмас «Фторакс» та «Villacryl H Plus», полімеризованих на «водяній бані», в крові відбувалося зниження кількості гемоглобіну, лейкоцитоз, підвищення кількості паличкоядерних та сегментоядерних нейтрофілів, підвищення кількості еозинофілів та зниження кількості базофілів порівняно з контрольною групою та іншими групами тварин. У тварин, яким вживляли зразки акрилових пластмас «Фторакс» і «Villacryl H Plus», полімеризовані в апараті для сухої полімеризації під тиском та в апараті для ливарного пресування пластмас, виявлено, що коливання вмісту гемоглобіну, еритроцитів, лейкоцитів і лейкоцитарної формули знаходяться в межах фізіологічної норми та не значно відрізняються від контрольної групи. Висновки. Базисні акрилові стоматологічні пластмаси «Фторакс» та «Villacryl H Plus», полімеризацію яких проводили за допомогою методу сухої полімеризації під тиском та в апараті для ливарного пресування пластмас, спричиняють менший токсичний вплив на гематологічні показники крові.