Сучасні підходи до діагностики негативного впливу незнімного зубного протезування на тканини пародонта та його профілактики (огляд літератури) - Бєліков, О. Б.; Рощук, О. І.; Гавалешко, В. П.; Караван, Я. Р. (Клінічна Стоматологія, 2023)
Резюме. У статті представлено науковий огляд літератури про об’єктивізацію впливу незнімних зубних протезів на тканини пародонта, особливо виготовлених із сплавів неблагородних металів. Мета дослідження – проаналізувати дані наукових літературних джерел стосовно проблеми негативного впливу конструкційних матеріалів незнімних зубних протезів на тканини пародонта. Матеріали і методи. Використано бібліосемантичний метод, щоби з’ясувати стан проблеми, проаналізувати результати попередніх наукових досліджень на основі джерел літератури та електронних ресурсів. Результати досліджень та їх обговорення. У літературі описано участь процесів пероксидного окиснення ліпідів та білків у патогенезі захворювань тканин пародонта у хворих із незнімними зубними протезами, а також заходи захисту тканин пародонта від негативного впливу незнімних металевих зубних протезів, зокрема антиоксидантну терапію. Подано варіанти раціонального зубного протезування пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта і застосуванням біоінертних конструкційних матеріалів. Висновки. Ортопедичне лікування пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта необхідно проводити після провокаційних тестів, щоби вчасно виявити непереносимість металевих включень, або застосовувати сучасні безметалеві керамічні конструкції на основі діоксиду цирконію.