Оцінка ступеня мінералізації новоствореної кісткової тканини у ділянці перелому в постраждалих різного психосоматичного типу особистості по ортопантомограмі - Нагірний, Я. П.; Гутор, Н. С.; Стефанів, І. В.; Твердохліб, Н. О. (Клінічна Стоматологія, 2023)
Резюме. Розпрацьовано спосіб оцінки ступеня мінералізації новоствореної кісткової тканини нижньої щелепи у ділянці перелому по ортопантомограмах за допомогою програми Photoshop CC 2014. Встановлено різний ступінь і темпи її мінералізації в осіб різного психосоматичного типу особистості. Мета дослідження – розробити спосіб оцінки ступеня мінералізації новоствореної кісткової тканини у ділянці перелому по ортопантомограмах за допомогою програми Photoshop CC 2014 та дослідити в осіб різного психосоматичного типу особистості темпи мінералізації новоствореної кісткової тканини у ділянці перелому в різні терміни загоєння кісткової рани. Матеріали і методи. Для дослідження відібрано 26 постраждалих віком від 18 до 23 років із травматичними відкритими односторонніми переломами нижньої щелепи в ділянці кута. Лікування проводили шляхом внутрішньоротового остеосинтезу з видаленням зуба із лінії перелому. За методикою Айзенка постраждалих поділили на дві групи – екстравертів та інтровертів. Результати досліджень та їх обговорення. Результати досліджень свідчать, що щільність здорової ділянки нижньої щелепи у ділянці кута в пікселях варіює в межах 125–187 одиниць та відрізняється в осіб із різними психосоматичними типами. При дослідження швидкості мінералізації новоствореної кісткової тканини у ділянці перелому в екстравертів та інтровертів відмічено факт сповільнення відновлення кісткової тканини в ділянці перелому. Повної мінералізації новоствореної кісткової тканини на 28-й день після операції не відбувається в обох порівнюваних групах. Однак темпи мінералізації в осіб-екстравертів у відсотках, порівняно зі здоровим боком, були вищими, ніж в осіб-інтровертів. Висновки. Оцінка ступеня мінералізації новоствореної кісткової тканини в ділянці перелому по ортопантомограмах за допомогою програми Photoshop CC 2014 є достатньо інформативним методом дослідження, що дало змогу встановити, що рівень мінералізації здорової кісткової тканини нижньої щелепи, а також новоствореної кісткової тканини в ділянці перелому нижньої щелепи після проведення оперативного втручання, є вищим у осіб-екстравертів.