Сучасний стан проблеми внутрішньокореневої резорбції зуба : (огляд літератури) - Добровольський, Д. В.; Гевкалюк, Н. О. (Клінічна Стоматологія, 2022)
Резюме. В огляді представлено аналіз досліджень щодо проблеми внутрішньокореневої резорбції зуба, методів її діагностики та лікування. Особливу увагу приділено аналізу експериментальних та клінічних досліджень, присвячених формуванню резистентності твердих тканин зуба до дії карієсогенних факторів. На сьогодні однією з актуальних проблем сучасної стоматології залишається проблема розробки заходів впливу на репаративний дентино- та остеогенез. Однак такого роду дослідження нечисленні, більшість, яку ми опрацювали, стосується зовнішньої резорбції кореня зуба, тоді як внутрішні резорбції твердих тканин становлять не меншу проблему для практичного стоматолога. Мета дослідження – проаналізувати дані наукових джерел літератури щодо внутрішньокореневої резорбції зуба, методів її діагностики та лікування у практиці терапевтичної стоматології. Матеріали і методи. Застосовано бібліосемантичний метод для з’ясування стану проблеми, вивчення аналізу результатів попередніх наукових досліджень на основі джерел літератури та електронних ресурсів. Результати досліджень та їх обговорення. В огляді детально описано внутрішню резорбцію – деструкцію внутрішньокореневого дентину та дентинних трубочок уздовж стінок кореневого каналу, а також резорбтивний процес в альвеолярному відростку щелепних кісток. Така патологічна резорбція виникає після травматичних уражень, ортодонтичного переміщення зубів або внаслідок хронічних інфекцій пульпи чи структур пародонта. Продемонстровано можливості ранньої діагностики та досвід використання нових препаратів, ефективних у лікуванні внутрішньої резорбції. Однак для широкого впровадження їх в клінічну практику необхідні достовірні клінічні докази, подальші довготривалі рандомізовані клінічні дослідження. Висновки. Проблема внутрішньокореневої резорбції зуба потребує всестороннього дослідження механізмів його виникнення та розвитку, а також пошук й упровадження в клінічну практику нових високоефективних лікувально-профілактичних методів.