Стан тканин пародонта та твердих тканин зубів у жінок в різні триместри вагітності - Годованець, О. І.; Романюк, Д. Г. (Клінічна Стоматологія, 2022)
Резюме. Значну роль у формуванні здоров’я дітей, у тому числі стоматологічного, відіграють батьки, які власним прикладом навчають дітей із перших років життя доглядати за ротовою порожниною, правильно ставитись до профілактичних заходів та необхідності відвідувати лікаря-стоматолога. У багатьох дослідженнях встановлено зв'язок між станом ротової порожнини матері та рівнем стоматологічної захворюваності в їх дітей. Мета дослідження – встановити рівень стоматологічного здоров’я вагітних жінок з урахуванням терміну їх вагітності. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 210 вагітних жінок віком від 18 до 36 років, які проходили стоматологічне обстеження у кожний триместр вагітності. Під час огляду визначали стоматологічний статус жінки, а саме: стан гігієни ротової порожнини за допомогою спрощеного індексу гігієни Green – Vermillion (OHI-S), стан твердих тканин зубів за індексами КПВ та КпПпВ, стан тканин пародонта з використанням папілярно-маргінально-альвеолярного індексу (РМА). Результати досліджень та їх обговорення. Зі збільшенням терміну вагітності відзначалося зростання значень індексу OHI-S на 10,90 % в II та на 17,95 % у III триместрах, що свідчить про погіршення стану гігієни ротової порожнини вагітних. Насамперед, це відбувалося за рахунок збільшення кількості твердих зубних відкладень. Відсоток вагітних жінок, які мали проблеми пародонтологічного характеру, коливався в межах 71,90–82,38 % та залежав від терміну вагітності. Найменшим показник ураженості тканин пародонта був при огляді жінок у ІІ триместрі вагітності, що певною мірою пояснюється активним санаційним процесом саме у цей період. Поширеність карієсу зубів у вагітних жінок є високою та дорівнює 98,57 %. Інтенсивність карієсу за даними індексу КПВ складає (9,74±0,65) ураженого зуба у І триместрі вагітності, (10,13±0,77) – у ІІ та (10,13±0,77) – в ІІІ. Висновки. Рівень гігієни ротової порожнини вагітних жінок за даними індексу OHI-S коливається в межах (1,56±0,11)–(1,84±0,15) бала та має тенденцію до погіршення зі збільшенням терміну вагітності. Поширеність уражень тканин пародонта в жінок зростала з 71,90 % на початку вагітності до 82,38 % на момент її завершення. Середнє значення індексу РМА в жінок у І триместрі вагітності склало (6,74±0,35) % та характеризувалося зростанням показника на 46,44 % (р<0,05) у ІІ триместрі, та на 63,80 % (р<0,05) у ІІІ триместрі. Високий рівень поширеності та інтенсивності каріозного процесу, недостатній рівень санації жінок, які планують вагітність, перманентне погіршення стоматологічного здоров’я вагітної жінки.