Чим більше ми знаємо, тим більше ми забуваємо...: (виклики з гістології, цитології та ембріології у навчанні студентів стоматологічного факультету) - Sokurenko, L. M.; Chaikovsky, Yu. B.; Majewskyi, O. E.; Yaremenko, L. M.; Bidenko, N. V.; Filonenko, V. V.; Melnyk, A. O. (Клінічна Стоматологія, 2021)
Резюме. Студентам стоматологічних факультетів потрібен особливий методологічний підхід, спрямований на набуття практичних навичок, при цьому вивчення фундаментальних дисциплін відрізняється від стоматологічних. Мета дослідження – оцінити передбачуваний дефіцит знань із гістології, цитології та ембріології у студентів стоматологічного факультету Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, виявлення проблем, пов’язаних з цим, і їх рішення. Матеріали і методи. Тестування студентів різних курсів Національного медичного університету імені О. О. Богомольця проводилося з використанням стандартних ліцензійних екзаменаційних тестів «Крок-1. Стоматологія». Результати досліджень та їх обговорення. Студенти стоматологічного факультету показали рівень знань студентів на IV і V курсах – 33,5 %. Загальний результат ліцензійного іспиту «Крок-1. Стоматологія» у тих же студентів становить 66,6 % (2019 р.) і 62,2 % (2018 р.) відповідно. Відсоток цього результату тесту вище при перевірці безпосередньо професійних знань. Ми виявили превалювання правильних відповідей у блоці на тему «Ротова порожнина» при тестуванні з гістології, цитології і ембріології студентів різних курсів стоматологічного факультету НМУ імені О. О. Богомольця. Висновки. Відповідно до отриманих результатів і аналізу проблем, рекомендується внести корективи в навчальні плани і заходи контролю з акцентом на компетенції, які будуть застосовуватися в професійній діяльності стоматологів.