Вплив лікувально-профілактичного комплексу на показники пероксидного окиснення ліпідів та антиоксидантного захисту ротової рідини дітей із хронічним катаральним гінгівітом - Kaskova, L. F.; Honcharenko, V. A. (Клінічна Стоматологія, 2021)
Резюме. Дані клінічних та експериментальних досліджень свідчать про тісний зв’язок захворювань тканин пародонта з порушенням функції ендокринних залоз. Велике значення в патогенезі захворювань пародонта надають ролі вільнорадикальним процесам як універсальному стресреалізуючому механізму ушкодження клітини. Мета дослідження – вивчити вплив запропонованого лікувально-профілактичного комплексу, який містить препарати з антиоксидантними властивостями, на стан прооксидантно-антиоксидантної системи ротової рідини у дітей із хронічним катаральним гінгівітом на тлі цукрового діабету. Матеріали і методи. Лікувально-профілактичні заходи проводили дітям із хронічним катаральним гінгівітом, яким призначали загальноприйнятий комплекс (перша, друга групи), та запропонований нами (третя група), до складу якого входять препарати, що мають антиоксидантну дію. Визначали активність каталази, супероксиддисмутази, рівень дієнових кон’югатів, малоновий діальдегід у ротовій рідині. Результати досліджень та їх обговорення. Результати застосування лікувально-профілактичного комплексу свідчать про позитивний вплив його складових на процеси пероксидного окинення ліпідів ротової рідини обстежуваних дітей. Спостерігали найбільш значиме зниження активності малонового діальдегіду в групі пацієнтів, яким призначали запропонований нами комплекс. Через 6 місяців показник малонового діальдегіду в пацієнтів першої та другої груп повернувся до початкових значень, а в третій групі він був вірогідно нижчий, ніж до проведеного лікування, та знаходився на рівні показника дітей першої групи. Вивчення рівня дієнових кон’югатів свідчить про те, що найкращі результати в короткі (після завершення курсу лікування) терміни спостереження отримані у дітей, яким призначали комплекс, що вміщує складові з антиоксидантами. Також у цих пацієнтів виявлена вірогідна різниця показника під час обстеження через 6 місяців відносно I обстеження (рɪ-v<0,05). Зниження процесів пероксидного окиснення ліпідів під час проведеного лікування хронічного катарального гінгівіту в пацієнтів із цукровим діабетом супроводжується підвищенням та утриманням на достатньо високому рівні протягом 6 місяців показників антиоксидантного захисту ротової рідини, про що свідчать дослідження активності ферментів супероксиддисмутази та каталази. Висновки. Застосування запропонованого нами лікувально-профілактичного комплексу дало можливість знизити показники пероксидного окиснення ліпідів та підвищити антиоксидантні властивості ротової рідини дітей, які мають хронічний катаральний гінгівіт, та хворіють на цукровий діабет.