Клініко-генетичний та міжгенетичний кореляційний аналіз за експресією miR-29a у хворих на плеоморфні аденоми слинних залоз - Brodetsky, I. S. (Клінічна Стоматологія, 2021)
Резюме. Найбільш поширеною пухлиною слинних залоз залишається плеоморфна аденома (ПА) – 60–90 % від усіх доброякісних пухлин слинних залоз. Сучасним генетичним напрямком у діагностиці пухлин є вивчення ролі молекул мікроРНК. МікроРНК – це малі некодуючі РНК, які регулюють контроль клітинного циклу, апоптоз, метаболізм, розвиток та диференціацію клітин. Найбільший інтерес серед них становить проапотозна miR-29a. Вона експресується у 84 % плеоморфних аденом слинних залоз. Статей, в яких описано клініко-генетичні та міжгенетичні кореляції miR-29a в інших біоптатах, окрім пухлини, – прилегла до пухлини тканина слинної залози, інтактна залоза (група контролю), та кров, не знайдено. Мета дослідження – провести клініко-генетичний та міжгенетичний (за експресією miR-29a) кореляційний аналіз у тканинах плеоморфних аденом великих слинних залоз, тканині слинної залози, прилеглій до пухлини та в інтактній тканині слинної залози, що не мала зв’язку з пухлиною, та венозній крові. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження було 22 хворих на доброякісні пухлини великих слинних залоз (плеоморфні аденоми). Експресію miR-29a оцінювали за допомогою зворотної транскрипції та кількісної полімеразної ланцюгової реакції (qPCR) у режимі реального часу. Результати досліджень та їх обговорення. Проведений аналіз рівня експресії 29а мікроРНК виявив, що серед 4-х груп показників (тканина пухлини, тканина слинної залози, прилегла до пухлини, інтактна тканина слинної залози, що не мала зв’язку з пухлиною, та венозна кров) у пацієнтів із плеоморфними аденомами великих слинних залоз найбільша експресія відмічалась у групі – тканина слинної залози, прилегла до пухлини, – 111,93±56,97. Висновки. Проведений кореляційний аналіз клінічних (вік, тривалість захворювання, розмір пухлини, відстань від поверхні шкіри до пухлини) та генетичних показників за рівнем експресії miR-29a в різних біологічних тканинах (тканина пухлини, тканина слинної залози, прилегла до пухлини, інтактна тканина слинної залози, що не мала зв’язку з пухлиною, та венозна кров) у хворих на ПА великих слинних залоз виявив наявність однієї статистичнозначущої асоціації (miR-29a). При проведенні міжгенетичного кореляційного аналізу хворих на ПА великих слинних залоз за експресією miR-29a з різними фрагментами біопсійного матеріалу інших статистично значимих асоціацій не виявлено.