Оцінка біофізичних параметрів пульпи зубів, букального епітелію та тканин пародонта у дітей із затримкою прорізування зубів - Horokhovskyi, V. V.; Denga, O. V.; Denga, E. M. (Клінічна Стоматологія, 2021)
Резюме. Порушення термінів прорізування зубів може свідчити про наявність патології в організмі дитини і може проявлятися в ротовоій порожнині у вигляді порушення функціональних реакцій так як й у всьому організмі. Без вивчення біофізичних параметрів пульпи зубів, букального епітелію та тканин пародонта неможлива повноцінна оцінка стоматологічного статусу, а також подальша розробка ефективних шляхів покращення профілактики основних стоматологічних захворювань ротової порожнини у дітей із затримкою прорізування зубів. Мета дослідження – зробити порівняльний аналіз біофізичних показників пульпи зубів, букального епітелію та тканин пародонта у дітей 7 і 8 років із затримкою прорізування зубів з показниками дітей, прорізування зубів у яких відбувалося вчасно. Матеріали і методи. Проведено обстеження 124 дітей 7 і 8 років обох статей. До основної групи 7 років увійшли 31 дитина із затримкою прорізування зубів, у яких ще не почали прорізуватись постійні зуби. Основну групу 8 років склали 31 дитина із затримкою прорізування зубів, у яких прорізалися не більше 4 постійних зубів. До групи порівняння 7 років увійшли 31 дитина без загальносоматичних захворювань, у яких прорізування зубів відбувалося вчасно. Групи порівняння 8 років склали 31 дитина без загальносоматичних захворювань, у яких прорізування зубів відбувалось вчасно. У дітей усіх груп проводили дослідження клітин букального епітелію, функціонального стану пульпи зубів та проводили оцінку реакції капілярів на регламентоване жувальне навантаження. Результати досліджень та їх обговорення. Дані досліджень зміни електричного імпедансу твердих тканин зубів свідчать про низьку функціональну карієсопрофілактичну активність пульпи у дітей із затримкою прорізування зубів. Дані дослідження електорофоретичної активності ядер і плазмолем клітин букального епітелію у дітей із затримкою прорізування зубів свідчать про зниження рівня неспецифічної резистентності в організмі у цілому і в ротовій порожнині зокрема. У дітей із затримкою прорізування зубів 7 та 8 років під дією регламентованого жувального навантаження спостерігалося зменшення колірних координат ясен, що пояснюється зменшенням в них кровотоку внаслідок спазмування капілярів. Висновки. Проведені дослідження свідчать про необхідність розробки комплексної системи профілактики основних стоматологічних захворювань у дітей із затримкою прорізування зубів, що включає в себе призначення препаратів, що нормалізують функціональні реакції у ротовій порожнині.