КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК: ЗАГЛОТКОВИЙ АБСЦЕС У ДИТИНИ - Andreichyn, I. M.; Omeliash, V. I. (Інфекційні хвороби, 2020)
Заглотковий абсцес у дітей є небезпечним захворюванням, яке виникає внаслідок гнійного розплавлення лімфатичних вузлів і пухкої клітковини позаду глоткового простору. Він найчастіше трапляється у дітей віком до 4 років і є наслідком ГРВІ, гострого ринофарингіту, отиту, риносинуситу, тонзиліту, аденоїдиту або травми задньої стінки глотки. У випадку наявності гною першочерговим є розтин абсцесу. У статті наведено аналіз типового клінічного випадку заглоткового абсцесу рідкісної локалізації (носоглотка) у дитини 7 років, яка перебувала на стаціонарному лікуванні в отоларингологічному відділенні дитячої лікарні. Проведене лікування сприяло повному видужанню дитини, про що засвідчили віддалені результати спостереження. Вчасна діагностика та лікування є запорукою повного видужання пацієнта. В протилежному випадку можливе виникнення ряду небезпечних ускладнень.