ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ПОЗАЛІКАРНЯНОЇ ПНЕВМОНІЇ ХЛАМІДІЙНО-БАКТЕРІЙНОГО ГЕНЕЗУ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Банадига, Н.В.; Томашівська, Т.В.; Васильєва, Н.А. (Інфекційні хвороби, 2013)
У 45,2 % дітей раннього віку з позалікарняною пневмонією визначена хламідійно-бактерійна етіологія захворювання. Виявлені деякі особливості її перебігу: локальна легенева симптоматика часто маскується бронхообструктивним синдромом; майже у половини дітей відсутня типова для пневмонії фізикальна симптоматика при рентґенологічному підтвердженні діагнозу; спостерігається тенденція до тяжчого перебігу хвороби. Дані рекомендації щодо обстеження таких дітей і необхідної корекції лікування.