ПРОБЛЕМИ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ГЕПАТИТУ С В УКРАЇНІ - Гураль, А.Л.; Марієвський, В.Ф.; Сергеєва, Т.А.; Шагінян, В.Р.; Рубан, О.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчені епідеміологічні особливості поширення гепатиту С в Україні. Фактичний рівень захворюваності на гострі та хронічні варіанти інфекційного процесу значно перевищує дані офіційної реєстрації. Сероепідеміологічними дослідженнями встановлено широке розповсюдження гепатиту С серед різних верств населення. Показано провідну роль прихованого компоненту епідемічного процесу гепатиту С, активність якого визначається превалюванням недіагностованих субклінічних, безжовтяничних форм гострого і хронічного інфекційного процесу. Визначені домінуючі шляхи і фактори передачі збудника гепатиту С, основні характеристики епідемічного процесу в сучасних умовах, науково обґрунтовані напрямки підвищення ефективності епідеміологічного нагляду за цією інфекцією.