ХАРАКТЕРИСТИКА ЕПІДЕМІЧНОГО ПРОЦЕСУ ДИФТЕРІЇ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА ХАРКОВІ ЗА 1999-2008 РОКИ - Подорожна, А.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
В сучасних умовах не втрачають актуальності дослідження, які вивчають характер епідемічного процесу дифтерії та особливо його аналіз в багаторічній динаміці. Аналіз показників штучного антитоксичного протидифтерійного імунітету населення Харківської області за останні п’ять років (2003-2007 рр.) показав, що серед вікових груп захисні титри антитоксину (1:40 і більше) тобто найбільш захищеною групою (від 39,3 до 71,5 %) були діти, а найменш захищеною – підлітки (5,0-18,8 %). Захворюваність дифтерією, як в області в цілому так і м. Харкові за останні 10 років не мала тенденції до зниження.