ДИНАМІКА ЦИТОКІНОВОГО ПРОФІЛЮ У ПІДЛІТКІВ, ХВОРИХ НА ГОСТРУ І ХРОНІЧНУ ЕПШТЕЙНА-БАРР ВІРУСНУ ІНФЕКЦІЮ - Покровська, Т.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Визначали вміст α-ІФ, ІЛ-2, ІЛ-4, ІЛ-10 у 68 підлітків з гострою і хронічною інфекцією, спричиненою вірусом Епштейна-Барр (ВЕБ). Виявлено вірогідне (Р<0,001) підвищення концентрації сироваткових інтерлейкінів (ІЛ): ІЛ-2, ІЛ-4, ІЛ-10 у підлітків із гострою Епштейна-Барр вірусною інфекцією (ГЕБВІ) та зниження концентрації α-ІФ порівняно з контрольною групою. У хворих на хронічну Епштейна-Барр вірусну інфекцію (ХЕБВІ) в період загострення показники у сироватці крові ІЛ-2 та α-ІФ не перевищували референтних, у той же час підвищувалися рівні сироваткових ІЛ-4 та ІЛ-10. Результати дослідження вказують на важливу роль в імунопатогенезі ЕБВ-інфекції порушення балансу Тh-1/Тh-2 цитокінової продукції, що сприяє персистенції ЕБВ-інфекції і формуванню хронічного процесу.