ІМУНОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ СТАНУ ПРОТИПРАВЦЕВОГО ІМУНІТЕТУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Кожокару, А.А.; Хижняк, М.І.; Ващека, Л.Н. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведене епідеміологічне вивчення імунологічного моніторингу на правець серед різних вікових груп населення України. Отримані показники свідчать, що рівень популяційного протиправцевого захисту населення України можна вважати достатньо високим, оскільки протективний імунітет проти цієї недуги (понад 0,1 МО/мл) досягнув 92,3 %. Серонегативні особи становили лише 1,5 %. Відслідковується поступове зростання з віком частки гіперімунізованих (≥1,0 МО/мл) дітей та підлітків.