СТАН ІМУННОЇ СИСТЕМИ І МІКРОБІОЦЕНОЗ ТОВСТОЇ КИШКИ У ЧАСТО ХВОРІЮЧИХ ДІТЕЙ З ВІРАЖЕМ ТУБЕРКУЛІНОВОЇ ПРОБИ - Бобровицька, А.І.; Юрінок, Н.В.; Кучеренко, Н.П.; Заяць, С.П. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчені стан імунітету, загального реактивного потенціалу організму і мікробіоценоз товстої кишки у 66 часто хворіючих дітей: з віражем туберкулінової проби – 27, без віражу – 39. Встановлено, що у часто хворіючих дітей з віражем туберкулінової проби спостерігаються хелперний і супресорний, а у дітей без віражу – гіпосупресорний варіант Т-клітинної недостатності імунітету. Порушення мікробіоценозу товстої кишки у часто хворіючих дітей потребує включення в комплекс реабілітаційних програм заходів, які нормалізують його мікроекологію.