СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЕПІДЕМІЇ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Halanov, V. S.; Burtniak, T. V.; Masiuk, L. A. (Інфекційні хвороби, 2019)
Мета роботи − оцінити тенденції епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу у Тернопільській області для формування рекомендацій з розробки національної та регіональної програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2019-2023 роки. В області зростає захворюваність на ВІЛ-інфекцію та СНІД, поширеність та ріст нових випадків ВІЛ у віковій групі 15-24 р., серед жителів сільської місцевості. Спостерігається концентрована стадія ВІЛ-інфекції з активізацією статевого шляху передачі із середовища ЛВІН до загального населення. Зростає смертність хворих з ко-інфекцією туберкульоз і ВІЛ-інфекція (ТБ/ВІЛ). Необхідно здійснити заходи по залученню населення до обстежень на наявність антитіл до ВІЛ, запровадити навчання медичних працівників основам ефективного консультування ВІЛ-інфікованих, розширити мережу організацій, які надають профілактичні послуги ключовим групам населення.