ПОРІВНЯННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСОБІВ ЗБОРУ КЛІЩІВ ЗАЛЕЖНО ВІД КОНСТРУКЦІЇ ПРАПОРА - Panychev, V. O.; Sverstiuk, A. S.; Avsiukevych, O. Ye.; Velychko, S. V.; Savchuk, I. M. (Інфекційні хвороби, 2019)
Мета роботи – порівняти ефективність засобів збору кліщів залежно від конструкції прапора (кількість зібраних за допомогою прапора екземплярів кліщів на 1 км маршруту). Матеріали і методи. Порівняння ефективності засобів збору проводилося на території 5 урочищ Тернопільської області. Умови порівняння: застосування засобів збору одночасно в одному місці, що означає однакові погодні умови, однаковий рельєф, рослинність, одну годину, однакову відстань та однакову тривалість в часі. Використовувалися засоби збору кліщів: традиційний прапор (вафельна тканина розміром 100×100 см, на дерев’яному тримачу), прапор на Г-подібному тримачу (ворсиста фланель розміром 100×100 см на металевому Г-подібному телескопічному тримачу з пружинним затискачем), прапор з паралельними металевими стержнями (ворсиста фланель розміром 100×100 см з двома металевими стержнями на протилежних паралельних краях). Результати і обговорення. На традиційний прапор середня кількість екземплярів з розрахунку на прапоро-кілометр склала 3,9 екз., на прапор на Г-подібному тримачу – 12,7 екз., на прапор з двома металевими стержнями на протилежних паралельних краях – 13,4 екз. За умови дотримання всіх вимог, більш ефективно спрацював прапор з двома металевими стержнями на протилежних паралельних краях. Переважна ефективність обумовлена щільнішим приляганням до поверхні всієї площі тканини, тобто збільшенням площі прапора, що працює. Це підтверджується тим, що кліщі чіпляються по всій площі, тоді як до прапора на дерев’яному тримачу тільки в місцях нижніх 1/3-1/2 частин. Отримані результати аргументовано відповідною автоматизованою математичною програмою Statistica 6.0 із застосуванням критерію Краскела-Уолліса. Висновки. Прапор з двома металевими стержнями на протилежних паралельних краях має суттєві переваги перед традиційним прапором збору кліщів і дозволяє ефективніше їх збирати у природних біотопах.