ЧАСТОТА СЕРОПОЗИТИВНИХ ОСІБ ДО БОРЕЛІЙ СЕРЕД ПРАЦІВНИКІВ ЛІСОВИХ ГОСПОДАРСТВ ЖИТОМИРСЬКОЇ, ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ТА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ - Shkilna, M. I.; Andreychyn, M. A.; Korda, M. M.; Klishch, I. M.; Zaporozhan, S. Yo.; Morochkovskyi, R. S. (Інфекційні хвороби, 2018)
Мета дослідження – вивчити частоту інфікування бореліями працівників лісових господарств Житомирської, Хмельницької та Волинської областей, використавши двоетапну схему діагностики: ІФА та імуноблот. Пацієнти і методи. Під спостереженням перебувало 397 працівників лісових господарств Житомирської, Хмельницької та Волинської областей, яким проведено анкетування і лабораторне обстеження. Вік обстежених становив від 20 до 65 років. Чоловіків було 339, жінок – 58. Використано двоетапну схему діагностики Лайм-бореліозу (ІФА та імуноблот). На першому етапі антитіла до B. burgdorferi sensu lato IgM і/чи IgG визначали методом ІФА. За результатами першого етапу дослідження, зразки крові із проміжними й позитивними результатами підтверджували методом імунного блотингу (EUROLINE Borrelia RN-AT). Результати. Антитіла хоча б одного класу IgM і/чи IgG до B. burgdorferi sensu lato (B. burgdorferi sensu stricto, B. afzeliі та B. garinii) виявлено у 47,9 % працівників лісових господарств Житомирської, Хмельницької та Волинської областей. Дослідження методом імуноблоту (EUROLINE Borrelia RN-AT) підтвердило наявність антитіл класу IgM і/чи IgG до комплексу B. burgdorferi sensu lato (B. burgdorferi sensu stricto, B. afzeliі та B. garinii) (позитивні або проміжні результати) класу IgM (позитивні або проміжні результати) у 171 (90,0 %) респондентів із числа попередньо обстежених методом ІФА осіб з позитивними і проміжними показниками. Висновки. Поширеність інфікування бореліями працівників лісових господарств Житомирської, Хмельницької та Волинської областей склала 47,9 % за 1-м етапом діагностики (ІФА) та 43,1 % – за 2-м етапом (імуноблот), що вказує на необхідність двоетапного серологічного методу діагностики Лайм-бореліозу. Високий відсоток інфікування B. burgdorferi sensu lato обстежених дає підставу для віднесення Лайм-бореліозу до групи професійних захворювань лісників України, в тому числі Житомирської, Хмельницької та Волинської областей. Ключові слова: Лайм-бореліоз, ІФА, імуноблотинг, антитіла, антигени, працівники лісових господарств, Житомирська, Хмельницька, Волинська область.