ВПЛИВ ІМУНОМОДУЛЯТОРА МУРАМІЛПЕПТИДНОГО РЯДУ НА СТАН ІМУННОЇ СИСТЕМИ ХВОРИХ З ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИМ ДЕСТРУКТИВНИМ ТУБЕРКУЛЬОЗОМ ЛЕГЕНЬ - Пликанчук, О.В.; Зайков, С.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Досліджено результати впливу імуномодулятора мурамілпептидного ряду на імунологічні показники у 20 хворих з вперше діагностованим деструктивним туберкульозом легень. Показано, що після прийому ліастену відбулися зміни в субпопуляційному складі лімфоцитів периферичної крові, а також покращились показники, що характеризують фагоцитарну активність нейтрофілів. Встановлено підвищення абсолютного вмісту CD3+CD19- клітин, абсолютного та відносного вмісту CD3+CD4+ клітин, збільшення показника фагоцитарної активності нейтрофілів. Доведено, що ліастен стимулює захисну імунну відповідь макроорганізму. Запропоновано використовувати цей імуномодулятор у комплексній терапії хворих з вперше діагностованим деструктивним туберкульозом легень.