ЦИТОКІНОВИЙ ПРОФІЛЬ Т-ЛІМФОЦИТІВ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ ТА БРОНХОАЛЬВЕОЛЯРНОГО ЗМИВУ У ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЗУЛЬТАТІВ ЛІКУВАННЯ - Бойко, А.В.; Черенько, С.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
У 30 хворих на вперше діагностований туберкульоз легень з різними результатами лікування та в 10 здорових добровольців за допомогою стандартних комерційних наборів для прямого імуноферментного аналізу визначали фактор некрозу пухлин-α (TNF-α), інтерлейкін-2 (IL-2), -4, -6 та IFN-γ у крові та бронхоальвеолярному змиві (БАЗ). У хворих з неефективним лікуванням порівняно з пацієнтами на початку лікування виявлений дисбаланс синтезу цитокінів Т-лімфоцитами периферичної крові та альвеолярними макрофагами, який полягав у відсутності в крові та зниженні в БАЗ кількості IFN-γ, зниженні в БАЗ кількості TNF, нижчому рівні у крові та БАЗ IL-2, великій кількості IL-6 та значно більшій кількості IL-4. Порівняно з ефективно лікуваними хворими у крові пацієнтів з неефективним лікуванням визначають вірогідно нижчий рівень IFN-γ, TNF, однаковий – IL-2, вищий – IL-6 та значно вищий – IL-4. Дисбаланс цитокінів Th1/Th2 потребує імунокорекції з призначенням препаратів IFN або IL-2.