СТАН НАДАННЯ ПОСЛУГ АРТ ВІЛ-ІНФІКОВАНИМ ОСОБАМ І ХВОРИМ НА СНІД У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Halanov, V. S.; Pankiv, N. B.; Burtniak, T. V.; Masiuk, L. A. (Інфекційні хвороби, 2018)
Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я. Мета роботи − оцінити результативність впровадження послуг антиретровірусної терапії (АРТ) у Тернопільській області для формування рекомендацій з розробки національної та регіональної програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІД на 2019-2023 роки. Матеріали і методи. Для визначення тенденцій епідеміологічних показників проведений аналіз та синтез даних рутинного епідеміологічного нагляду, прогнозування епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу у програмі SPECTRUM за 2009-2016 роки. Результати досліджень і висновки. Рівень охоплення людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ), АРТ недостатній для здійснення позитивного впливу на епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекції. Показник смертності населення від хвороб, зумовлених ВІЛ, має тенденцію до зростання. Існує прогрес в охопленні послугами АРТ населення області, проте зростає і частка осіб, які потребують, але не отримують АРТ. Лікування призначається відповідно до встановленої квоти набору пацієнтів. Мережа сайтів АРТ в області потребує розширення. Лише одна неурядова організація (НУО) надає ці послуги і ними охоплені винятково жителі обласного центру. Послугами з догляду та підтримки не охоплені працівники комерційного сексу та чоловіки, які практикують секс з чоловіками.